Candida


Candida albicans – nevidljivi neprijatelj

“ZA CANDIDU NEMA MAGIČNOG LIJEKA, VRLO JE UPORNA I TEŠKO JU JE ISKORIJENITI.”

Najčešći uzročnik gljivične infekcije (90-95%) je Candida albicans, gljivica koja se prirodno nalazi u nakupinama između crijevnih resica i nabora crijevne sluznice, na koži, u ustima i rodnici, ali u vrlo malim količinama. Različiti utjecaji dovode do njenog neprirodnog i nezdravog razmnožavanja, a posljedica bujanja gljivica je lokalna infekcija rodnice, crijevne gljivične infekcije, ali i ulazak mnogih štetnih tvari i alergena iz hrane u krv, koje inače nikad ne bi prošle sluznicu crijeva, jer bi u potpunosti bile eliminirane.

PREHRANA

Veliku ulogu u njenom razmnožavanju ima naš način prehrane, naročito prekomjerno konzumiranje hrane bogate ugljikohidratima, npr: sirupi, marmelade, čokolada, kruh, tjestenina, keksi, pizza, voće, voćni sokovi, gazirani sokovi… Gljivice se prvenstveno hrane šećerima, i što ih više unosimo, to gljivice više rastu.

Hrana bogata šećerima uzrokuje mnogobrojne simptome, a najčešće se javljaju probavne smetnje kao što su stvaranje plinova i nadutost. Kako bi se izbjegao šećer, nije dovoljno prestati dodavati šećer ili umjetna sladila u kavu ili čaj, već je potrebno i provjeravati prisutnost šećera u svoj hrani kojom se hranimo.

Osim šećera, u prehrani je potrebno u potpunosti izbjegavati hranu koja sadrži gljivice i plijesni. Za vrijeme liječenja je važno konzumirati hranu bogatu vlaknima koja mehanički pomažu odstranjenju gljivičnih nakupina u crijevima.

LIJEKOVI

Upotreba lijekova, kemoterapije i, prvenstveno, antibiotika, pogoduje abnormalnom rastu Candide. Korištenjem antibiotika povećava se rast gljivica tako što se eliminiraju štetne bakterije, ali i dobre probiotičke bakterije koje u normalnim uvijetima čuvaju od prebrzog razvoja kvasaca. Uništenjem normalne crijevne mikroflore ostavlja se mogućnost rasta Candide, koja uopće nije pogođena antibioticima, pa ona slobodno kolonizira crijeva, a kasnije i ostatak tijela (područje rodnice, kože i sluznica) u kojima nema prirodne zaštite.

Antibiotski sindrom ne predstavlja samo enormno razmnažanje Candide, već i ostalih gljivica i više vrsta štetnih bakterija, uključujući E. coli koja je inače normalna stanovnica debelog crijeva, ali postaje uzročnicom infekcija kad dođe u tanko crijevo i razmnoži se u velikom broju.

HORMONALNA NERAVNOTEŽA

Zbog utjecaja hormona smetnje su najčešće pojačane u predmenstrualnoj fazi i u trudnoći. Dolazi do promjene kiselosti u području rodnice, što pogoduje nastanku gljivične infekcije, ali i crijevne gljivične infekcije. Tijekom trudnoće, gljivična infekcija je česta zbog visoke razine estrogena koja vodi do povišene razine šećera, koji je gljivicama glavna hrana. Mogućnost kandidijaze povećava upotreba hormonalne kontracepcije, uzimanje steroida te hormonske nadomjesne terapije, kao i nastanak dijabetesa.
Candida može biti i prenosiva: kad je žena s prikrivenom kandidijazom trudna, tijekom trudnoće svojom kandidijazom hrani i zametak – novorođenče već po rođenju ima kandidijazu pa se ona prenosi s generacije na generaciju (s majke na fetus), što je najčešći uzrok Candide u djece u cjelini, te uzrok mnogih ozbiljnih dječjih bolesti.

GDJE JE SVE PRONALAZIMO?

Nekad je Candida bila ograničena na vaginalni oblik infekcije kod ženske populacije, danas je raširena i na druge organe, te se jednako javlja i kod muške populacije. Pronalazimo je posvuda: u probavnom traktu, plućima i krvi. Neke studije u Francuskoj povrđuju njezinu prisutnost i u srcu.

KOJI SU PROBLEMI UZROKOVANI OVIM MIKROORGANIZMOM U NAŠEM TIJELU?

Candida albicans može uzrokovati: nastanak kroničnog umora, promjene raspoloženja, bol u leđima, ukočenost vrata i ramena, depresiju, astmu, bolne menstruacije, meteorizme, nadutost, crijevne poremećaje, infekcije mokraćnog sustava, razdražljivost, različite vrste alergija, pretilost, bol u mišićima, psorijazu, glavobolju, vrtoglavicu, nedostatak vitamina C, A i B6 te neophodnih minerala selena, magnezija, cinka, zatim stalnu kiselost sline, često pucanje kože na pregibima prsta stopala, gnojenje tkiva, svrbež anusa, brojno uzdužno pucanje noktiju, ubrzan gubitak kose, stalne probleme sa zubima i desnima, spor gubitak težine unatoč redovitoj i odgovarajućoj prehrani, neobjašnjivu večernju glad, noćno prejedanje, neobjašnjivo nakupljanje kilograma unatoč naporima za eliminacijom prekomjerne težine, osteoporozu i osteopatiju, multiplu sklerozu, celulit (kod oba spola), neobjašnjivu osjetljivost i bol kod spolnih odnosa, gubitak seksualne želje, različite vrsta raka, itd.

ALERGIJE I INTOLERANCIJA NA HRANU

Alergije i preosjetljivost ili intolerancije su usko vezani uz infekciju Candidom. Zbog učinka ove i drugih štetnih bakterija u crijevu dolazi do upale crijevne stijenke (crijevnog kolitisa) i propusnosti stijenke uz brojne posljedice…

Spore Candide ulaze u limfu i krv te putuju kroz tijelo u potrazi za prikladnim okruženjem za reprodukciju. Nastanjuju se na membranama (pluća, sinusi, vagina), kao i na noktima i koži, te uzrokuju neugodne gljivične infekcije, ciste i afte. Zbog propusnosti crijevne stijenke ulaze u krv, a neprobavljene komade hrane prepoznaju kao uljeza na koji reagira i imunološki sustav, napada ih i uništava. U tom slučaju dolazi do fenomena pri kojem tijelo više ne koristi hranu za funkcionalno djelovanje – budući da naš imunološki sustav prepoznaje hranu kao uljeza, stvara antitijela pa tijelo postaje netolerantno na različite vrste hrane i javljaju se alergije. Alergija je često popratna pojava koja dolazi uz povećanu propusnost crijeva.

ISKORJENJIVANJE CANDIDE

BIOREZONANCA ima mogućnost detekcije Candide i provođenja terapije u svrhu rješavanja negativnih posljedica njezinog razmnožavanja, odnosno probijanja crijevne stijenke te njezinog neprirodnog širenja putem krvi na druge organe.

Promjena načina prehrane nije dovoljna za suzbijanje kandidijaze, ali se uz terapiju Biorezonancom za iskorjenjivanje Candide pokazala vrlo učinkovitom. Čišćenje tijela prirodnim resursima podrazumijeva korištenje prirodnih fungicida koji uništavaju parazite (kokosova mast, Artemisa annua i češnjak), uz kombinaciju s ortomolekularnom dijetom, koja se temelji na EPO-lanenom ulju bogatom omega-3 masnim kiselinama, a koje inhibira stvaranje specifičnih hormona aktivatora upala, vitamin B6 i vitamin E. Protugljivično djeluju i cimetovo i anisovo ulje, zatim origano, timijan i kardamom. Kokosova mast sadrži antigljivične i antiparazitne tvari.

CANDIDU NEMOJTE HRANITI!

1) Prvo eliminirajte šećer. Na tom popisu su, na žalost, svi šećeri: od onoga najgoreg bijelog, dobivenog iz šećerne repe, trske, grožđa ili drugog voća, preko manje ozbiljne verzije poput smeđeg šećera, slada i meda. U rijetkim slučajevima dopušteno je koristiti sirup agave. U ovoj dijeti također treba izbjegavati voće i suho voće, ali ako ih unosimo kao zamjenu za šećer šteta je sigurno manja jer sadrže vlakna, vitamine i minerale.

2) Obzirom da organizam i složene ugljikohidrate metabolizira u šećere, iz jelovnika je potrebno ukloniti i bijelo brašno i peciva, tjesteninu, lisnato tijesto, slatka pića (uključujući i prirodne voćne sokove, kompote, džemove). U manjoj mjeri možete koristiti cjelovite žitarice.

3) Izbjegavajte sve namirnice koje sadrže kvasac: to uključuje sve pekarske proizvode s kvascem, sve što sadrži kvasac, gljive, sir s plemenitim plijesnima. Također, pivski kvasac kao dodatak prehrani koji je inače zdrav, za vrijeme liječenja kandidijaze treba izbjegavati.

4) Ne jedite slatko voće (grožđe, naranče, šljive, breskve, borovnice, brusnice).

5) Ne jedite suho voće (smokve, datulje, marelice, kandirano voće…), slatki muesli, svježe voćne sokove, Coca-Colu, Cocktu ni druga slatka pića.

6) Zabranjena je konzumacija svih alkoholnih pića (osobito piva) i sve što sadrži kvas, kvasac, plijesni sira, kukuruz, slatku papriku, orahe, bademe, lješnjake i kikiriki (zbog opasnosti od novih infekcija uzrokovanih gljivicama).

7) Zabranjeno je konzumirati svinjetinu i mesne prerađevine, konzerviranu ribu.

ŠTO MOŽETE JESTI?

▪ Hrana koja Candidi šteti je svo zeleno povrće, maslinovo ulje, špinat, rajčica, krastavci, tikvice, rotkvice, grašak, soja i proizvodi od soje, klice, šparoge, masline, svježi i kiseli kupus, kisela repa, luk, svježi češnjak, kelj.

▪ Integralni kruh (male količine) – bez bijelog brašna i kvasca, najbolji je čisti kruh od pira s prirodnim praškom za pecivo, sodom bikarbonom ili vinskim kamenom, zatim pir, proso, raž (posebno iz ekološkog uzgoja, od svježe samljevenog brašna).

▪ Perad, zec, nemasna govedina, divljač (ne svinjska mast, da domaće maslinovo ulje), jaja, riba – sve u malim količinama.

▪ Krumpir i riža u malim količinama.

▪ Prirodni čaj bez šećera, čaj od prešane koprive (koprivu također možete koristiti umjesto špinata) – 1,5 do 2 litre/dan.

▪ Hrana mora sadržavati što više vlakana (npr. juha ili jogurt sa dodatkom žlice posija) – time ćete nahraniti svoje bakterije mliječne kiseline.

▪ Umjesto mlijeka uživajte u fermentiranim mliječnim proizvodima, siru, nezaslađenim mliječnim proizvodima (kiselim proizvodima), maslacu, sirnim i povrtnim namazima, domaćem kiselom mlijeku, ili sirutki koja pospješuje razgradnju masti i poboljšava rad jetre, obogaćuje crijevnu floru (sadrži minerale i korisne bakterije mliječne kiseline koji optimiziraju rad crijeva). Sirutku je preporučljivo piti više puta na dan (1-2 dl).

▪ Kiselo voće: limun, osobito grejp, kivi, 1 kiselu jabuku na dan.

▪ Kesten, svježi kokos.

▪ Sol, začini i ocat u malim količinama.

▪ Umjesto svinjske masti i ulja žitarica korisna može biti kokosova mast (to utječe na Candidu, ali ne i na bakterije mliječne kiseline) i hladno prešana ulja.

ŠTO JE UNIŠTAVA?

▪ Svjež češnjak je odstranjuje iz organizma.

▪ Bakterija Lactobacillus acidophillus kontrolira razvoj Candide promjenom pH vrijednosti probavnih organa i proizvodnjom vodikovog peroksida koji direktno uništava Candidu. Lactobacillus acidophillus se često dodaje u mliječne proizvode (jogurte), ali su testiranja pokazala da je djelovanje tako industrijskih proizvedenih jogurta ograničeno na vrijeme proizvodnje. Očito je da su “klice” previše loše kvalitete da se i dalje razvijaju u tijelu nakon konzumacije. Za potrebe terapije protiv Candide je bolje kod kuće proizvesti jogurt s Lactobacillus acidophillus kulturom.

▪ Učinkoviti su i čisto fermentirani mliječni proizvodi koje se može naći u specijaliziranim trgovinama.

▪ Tijekom liječenja je poželjno koristiti što više masti kokosa budući da sadrži laurinsku i kaprilnu kiselinu, kiseline koje djeluju direktno protiv gljivica, a ne ovise o mliječno-kiselinskim bakterijama. Pokušajte tijekom terapije jesti što više jela pripremljenih s kokosovom masti. Također je izvrsno hladno prešano maslinovo ulje koje je dobro koristiti u što većoj mjeri u salatama i drugim jelima.

Sirutku (sirna voda ili mliječni serum) su koristili tradicionalni iscjelitelji iz alpskih područja. Švicarska legenda prirodnog liječenja govori kako je A. Vogel bio oduševljen njezinom učinkovitošću. Već u 18. stoljeću mnoga lječilišta u švicarskom kantonu Appenzell su postala poznata u liječenju sirutkom. Sirutka pomaže u kiselosti organizma i razgradnji nakupljene masti, poboljšava rad jetre, olakšava rad probavnog trakta, potiče metabolizam, poboljšava crijevnu floru i tako stvara uvjete za optimalnu aktivnost crijeva.

▪ Vrlo dobar “ubojica” Candide kao i ostalih parazita je ekstrakt sjemenki grejpa. Dr. Leo Galland koji niz godina istražuje djelovanje tog preparata, preporuča upotrebu 2-3 kapljice dva puta dnevno pomiješane s puno vode ili soka od povrća, grejpa, limunade. Između 297 pacijenata koji su bili obuhvaćeni istraživanjem dr. Gallanda, samo kod dvoje je izostao pozitivan učinak. Kod 20-ak pacijentica koje su razrijeđeni sok sjemenki grejpa koristile za ispiranje vagine (svakih 12 sati, 2-3 kapi u 2 dl tople vode), simptomi su nestali nakon tri dana.

▪ Eterična ulja origana i metvice (pepermint) su se pokazala vrlo učinkovitima. Nemojte ih jesti, oni se proizvode u obliku kapsula koje počinju djelovati tek u crijevima. Trebaju se koristiti između obroka i to minimalno nekoliko mjeseci.

▪ Treba izgraditi zdravu mikrofloru s probiotičkim dodatcima (laktobakterije), nezaslađenim probiotičkim jogurtima. Također je potrebna pravilna ravnoteža vitamina i odgovarajuća koncentracija magnezija.

▪ OČISTITI TIJELO OD TOKSINA POMOĆU VELIKIH KOLIČINA VODE ili biljnih pripravaka koji odstranjuju toksine i izlučuju Candidu.