HPV


Humani papilloma virus (HPV) je virus iz roda papilloma virusa, predstavnika uzroka ljudskih lezija, bradavica na sluznici i kože, neke vrste virusa, kao i neoplazmi.
To je DNA virus. Prenosi se na kožu u dodiru s kožom. Do sada je poznato više od 100 različitih tipova HPV-a. 30-40 tipova HPV-a se prenosi spolnim putem, a posebno uzrokuje genitalne infekcije i infekcije analne regije. Tipovi 6 i 11 uzrokuju genitalne bradavice i laringalne papilome. Genitalne infekcije drugim tipovima HPV-a ne uzrokuju nikakve vidljive znakove. Kronična infekcija tipovima 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68 – i tako se razlikuju od onih koji uzrokuju bradavice – može dovesti do neoplazije (vratne, analne, neoplazije vulve ili penisa). To su prekancerozne lezije koje se mogu razviti u invazivni karcinom. HPV infekcija je preduvjet za pojavu gotovo svih slučajeva raka vrata maternice. Za otkriće povezanosti HPV infekcije i raka vrata maternice 2008. godine je njemački virolog Harald zur Hausen dobio Nobelovu nagradu.

PRENOŠENJE

Zaraza humani papilloma virusom prenijet će se najviše u dodiru s kožom, a za određene vrste virusa primarno putem seksualnog kontakta (vaginalnog, analnog ili oralnog). HPV infekcija je jedna od najčešćih infekcija koje se prenose spolnim odnosom. Infekcija često ostaje skrivena. Upotreba kondoma smanjuje mogućnost infekcije, sprječava kontakt s abnormalnostima kože i genitalnim izlučevinama koje sadrže zarazne stanice. Do sada, točan stupanj zaštite protiv infekcije uz uporabu kondoma nije utvrđena. Rjeđe se virus prenosi dijeljenjem ručnika, čaša i četkice za zube.

Do dobi od 30 godina zaraženo je oko 25% žena, nakon 30. godine dodatnih 8%. Informacije o kontaminaciji muškaraca su nepouzdane jer se ne provode redovita testiranja na prisutnost infekcije. Kad je zaražena žena (pozitivan rezultat testa), vjerojatnost da je zaražen i njezin partner je 70%. Kod muškaraca, HPV uzrokuje vrlo male lezije na penisu, koji uglavnom prolaze nezapaženo.

PATOLOŠKE POSLJEDICE INFEKCIJE – HPV JE BOLEST

TIP HPV-a

BOLEST

6 i 11 (nizak rizik) accuminata kondyloma (genitalne bradavice, virusne bradavice na sluznici)   i Buschka-Löwensteinov tumor
6 i 8 (nizak rizik) 16,18,31 (visoki rizik) kvržice
16,18,31 (visoki rizik) cervikalne intraepitelne neoplazije (mogu dovesti do   raka maternice),
Bowenova bolest, kod muškaraca penisne intraepitelne neoplazije (virusne   bradavice na penisu) mogu dovesti do eritoplazije ili raka penisa
16,18,31 (visoki rizik) vulvarne, analne i vaginalne intraepitelne   neoplazije
13,32 (nizak rizik) virusne bradavice u usnoj šupljini
1,2,3 obične bradavice (koža)
1,2,4 bradavice na nogama
3,10 verruca plana   juvenilis
5,8 (srednji rizik) ponekad   5,8,9,12,14,15,17,19,20,21 i 47 epidermodysplasia   verruciformis