Intolerancija na hranu


Alergija na hranu razvija se kad imuni sustav ne prepoznaje hranu kao korisnu tvar, već kao neprijatelja. Preosjetljivost na hranu ili alergija na hranu nije uvjetovana genetski, nego je imunološki odgovor organizma koji proizlazi iz uzimanja neke vrste hrane.

Odgođena alergijska reakcija koja je vezana za prekomjernu produkciju imunoglobulina G (IgG) je mnogo češća od atopijske (brze reakcije) i od nje danas prema nekim procjenama pati 1/3 populacije… Antitijela se vezuju direktno za alergene iz hrane i direktno ulaze u krvotok. Taj proces traži vrijeme i simptomi se javljaju od 2 sata do nekoliko dana poslije uzimanja alergena. Njen značaj je u tome da ona kod pojedinca izaziva raznovrsne simptome i poremećaje koji se mogu pojaviti na bilo kojem organu ili tkivu organizma, potencijalno izazivajući preko 100 vrsta bolesti ili patoloških stanja.

Iako mislimo da mnogi simptomi, bolesti i patološka stanja nemaju ništa zajedničkog, zapravo su povezani s konzumacijom hrane koju organizam ne podnosi, tj. reakcija su intolerancije na njih. Intolerancija na hranu je činilac koji povezuje npr. debljinu, ekcem i depresiju, a mogu se nabrojati još mnoge takve kombinacije.

Razvoj alergije na hranu je u potpunosti individualan. Nakon tri desetljeća i tisuće IgG testova zaključeno je kako određena hrana češće izaziva alergijske reakcije od druge. Ova činjenica ne negira nutritivnu vrijednost te hrane. Svatko može razviti alergiju na hranu koju najčešće konzumira, ukoliko je probavni sustav osobe propusniji, što rezultira prodorom nedovoljno razgrađenih tvari hrane u krvotok.

HRANA KOJA NAJČEŠĆE IZAZIVA REAKCIJE INTOLERANCIJE

  1. kravlje mlijeko
  2. pšenica
  3. bijeli šećer
  4. jaja
  5. svinjetina

DIJAGNOSTIKA INTOLERANCIJE

Postoji više metoda za otkrivanje intolerancije na hranu. Jedne se ubrajaju u kategoriju imunoloških analiza i prilično su skupe, a druga je BIOREZONANCA koja se temelji na određivanju frekvencijskog sklada ili nesklada između organizma i hrane. Zapravo se radi o dijagnosticiranju iste pojave s dva različita aspekta.

Terapija se provodi na alergenima hrane koji su se pokazali pozitivni na način da se zrcalna frekvencija alergena na koji organizam reagira dovodi u organizam kao terapijski signal uz dijetu, odnosno isključivanje neodgovarajuće hrane iz jelovnika tijekom 2- 4 tjedna dok traje terapija na prepoznati alergen.